Poker

De meest bekende Poker variant is Texas Hold’em. Als men spreekt over Poker bedoelen de meeste mensen dit spel. Je kunt daarom wel stellen dat deze pokerspel zeer populair. Boeken, films, series overal is deze Poker variant te vinden.

Het is één van de vele populaire pokervarianten en het is bovendien één van de oudere pokervariant, want het spel is aan het begin van de vorige eeuw in Texas ontstaan. Overigens was het spel eerst bekend onder Hold’em, maar daar is later Texas aan toegevoegd.

Lange tijd werd het louter in de Golden Nugget (Las Vegas) gespeeld, maar vandaag de dag wordt het vrijwel overal gespeeld. Veel casino’s bieden het spel aan. De speler met de hoogte kaartencombinatie wint bij Texas Hold’em de pot.

Spelregels

Je kiest als speler vijf kaarten en kunt kiezen uit twee (eigen) gesloten kaarten en vijf open kaarten, die gemeenschappelijk zijn. Je mag er als speler voor kiezen om geen, één of twee van je eigen kaarten te gebruiken. Het spel wordt gespeeld met een stok van 52 kaarten.

Doorgaans is er een dealer, die de kaarten elke ronde deelt. De dealer doet niet mee aan het spel. Spelers kunnen zelf ook delen en tegelijkertijd meespelen. Dit is vooral het geval bij kleine toernooien. De dealer die meespeelt heeft een dealerbutton, zodat duidelijk is wie er dealer is. Deze schuif na iedere hand naar de volgende speler, vaak met de klok mee.

De dealer deelt eerst 2 gesloten kaarten uit. De speler links naast de dealer dient vervolgens een bedrag in te zetten. Dit is een kleine blind. De persoon die twee posities links van de dealer aan het spel deelneemt, legt de grote blind in, en dit is meestal het dubbele van de kleine blind.

Om de inzet te verhogen kan men ook een ante inzetten. Dit is een zet die voor alle spelers verplicht is, alvorens de kaarten zijn uitgedeeld. Als de verplichte bedragen zijn ingezet, kan de eerste ronde van het inzetten beginnen.

De speler links van de zogenaamde big bling, op stoel nummer 3, is als eerste aan zet. Deze speler kan folden, callen of raisen. De volgende speler (links van stoer nummer 3) heeft dezelfde opties, maar kan ook re-raisen. Zo gaat het spelen verder tot een speler die niet is gestopt en een bedrag heeft geleverd aan de pot.

Handwaarden Texas Hold’em

Handwaarde Beschrijving
Royal Flush Vijf dezelfde kaarten (10 tot en met Aas met dezelfde kleur)
Straight Flush Vijf zelfde kaarten die elkaar opvolgen van dezelfde kleur
4 of a Kind Vier kaarten met dezelfde punten
Full House Drie kaarten met dezelfde punten, samen met twee kaarten met dezelfde punten
Flush Vijf kaarten van dezelfde kleur
Straight Vijf kaarten die elkaar opvolgen
3 of a Kind Drie kaarten met dezelfde punten
2 Pair Twee keer twee kaarten met dezelfde punten
1 Pair Twee kaarten met dezelfde punten
High card De hoogste kaart wint als er geen verdere combinaties zijn